Zwijanie cygara


Cygara ręcznie zwijane powstają z kilku lub nawet kilkunastu różnych rodzajów liści. Oczywiście im jest ich więcej, tym ciekawszy i bogatszy smak cygara. Warto zwrócić uwagę, że liście są na tym etapie składane w harmonijkę – po tym między innymi można odróżnić cygaro zwinięte całkowicie ręcznie. Na Dominikanie często używa się na tym etapie prostych maszynek, które zwijają liście w charakterystyczną rolkę, ale cygaro nie jest już wtedy totalmente a mano.

Jak zwijać cygara?

Kolejny etap (od 00:48) to zawinięcie wkładki (filler) w podwójny owijacz (binder). Również ten element całego procesu jest wykonywany ręcznie, bez użycia narzędzi. Warto zwrócić uwagę, że dzięki właściwemu dobraniu liści na poprzednim etapie, zwijacz uzyskuje praktycznie idealny cylinder – o równej średnicy na całej długości. Jest to bardzo ważne dla uzyskania właściwego przepływu powietrza przez cygaro i dla jego odpowiedniej zwartości. Cygaro zwinięte zbyt ciasno nie zapewni gładkiego palenia, a zwinięte za luźno nie da odpowiednio zwartego popiołu. Na końcu tego etapu (01:20) cygaro jest przycinane od strony głowy, a binder jest podklejany, żeby całość się nie rozwijała.

Ostatni element całego procesu to zawinięcie cygara we wrapper – zewnętrzny liść, który odpowiada za wygląd cygara i w stosunkowo dużym stopniu także za jego smak. Na wrapper używa się starannie wyselekcjonowanych liści o odpowiedniej elastyczności, pozbawionych żyłek i uszkodzeń. Wybrany liść jest przycinany (01:48) specjalnym nożem (chaveta), dzięki czemu uzyskuje pożądany kształt. Z pozostałej części liścia wycinany jest (02:38) niewielki element, który będzie zamykał cygaro – tak zwany kapturek. Jest to cecha charakterystyczna cygar kubańskich. Dodatkowo w większości cygar na kapturek nakleja się jeszcze niewielki, okrągły kawałek liścia, który wieńczy i zamyka całe cygaro. Zwijane na filmie cygara są zakończone tzw. świńskim ogonkiem, charakterystycznym na przykład dla cygar Cohiba Behike, dlatego nie stosuje się w ich przypadku potrójnego kapturka.

Rate this post